Welkom bij Matty's Leukste Kinderboek

Een boek is een heerlijke manier van ontspanning, maar een boek is tegelijk ook een bron van informatie, spanning, vermaak of een manier om een gesprek te beginnen. Dit is niet alleen zo voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. In mijn werk met kinderen vind ik dat boeken een belangrijke rol hebben.

Lees bij het tabblad 'Matty's Leukste Kinderboek' meer over het idee achter deze site.

Meld je aan op de facebook site van Matty's Leukste Kinderboek. Op deze manier word je op de hoogste gebracht wanneer er nieuwe boeken op deze site staan.
Je kunt mij ook volgen op Pinterest!
Natuurlijk mag je me ook mailen met vragen, verzoeken of tips. dit kan op: mattysleukstekinderboek@gmail.com

Madiba: het levensverhaal van Nelson Mandele – Angela Machiel Guepin

Leeftijd: Va. 12 jaar
Thema: Nelson Mandela, Zuid-Afrika, geschiedenis
 
Samenvatting
De vader van Quinten heeft ooit de grote Nelson Mandela ontmoet. Hij wil zijn zoon daarom graag het levensverhaal van Mandela vertellen. Toen Nelson klein was, woonde hij bij zijn moeder en had de Afrikaanse naam Madiba. Zijn vader was stamhoofd maar moest, na een conflict met de Britten, zijn status afstaan. Toen Nelsons vader gestorven was, werd de koning van Thembu zijn voogd en kreeg hij een goede schoolopleiding. Nelson weigerde uitgehuwelijkt te worden en ging naar Johannesburg, werd advocaat en voorvechter tegen apartheid.
 
Nelson Mandela is wereldwijd symbool van vrijheid, rechtvaardigheid en verzoening. Van herdersjongen klom hij op tot president van Zuid-Afrika; van ‘terrorist’ werd hij eregast van koningen en presidenten over de hele wereld. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.
Hij streefde naar een land waarin alle mensen ongeacht hun huidskleur zouden kunnen samenleven: een ‘regenboognatie’. Daarom zat hij 27 jaar gevangen, waarvan ruim achttien op Robbeneiland. Daar verloor Mandela een deel van het licht in zijn ogen maar niet zijn mildheid, volharding en menselijkheid.

Nelson Mandela schreef zelf zijn levensverhaal, tijdens de lange jaren achter de tralies. Een vriend smokkelde de dichtbeschreven velletjes papier de gevangenis uit. Pas veel later ontstond daaruit zijn boek: ‘De lange weg naar de vrijheid’.

Leessetting
In deze historische jeugdroman, die in grote lijnen de autobiografie volgt, leren we Mandela kennen als kind, als actievoerder, als advocaat, als gevangene, als president, en als held.
Natuurlijk kun je dit boek zelf lezen. Samen lezen of voorlezen kan ook. Veel gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor waardevolle gesprekken tussen ouder en kind, of tussen leerkracht en klas. Ook voor volwassenen die de autobiografie te omvangrijk vinden, geeft dit boek een goed beeld van Mandela’s leven en werk.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten